zondag 18 juni 2017

Fossati-Mussely - Kaarten 4

Ongetwijfeld de mooiste reeks zichtkaarten van Kortrijk die werd uitgegeven is die van Fossati-Mussely in kleur. De kaarten werden dus ook alleen maar in kleur gedrukt. Aan alles, zoals kleur, afwerking en lettertype valt te zien dat John Fossati de bedoeling had naast zijn andere reeksen ook een echt prestigieuze reeks met kaarten uit te brengen. Zijn paradepaardje.
 
De reeks wordt rond 1904 uitgegeven en wat opmerkelijk is voor die periode, de titel van de kaarten wordt ook in het Nederlands vermeld. De meeste kaarten hebben een witte boord die volledig rond de afbeelding loopt. Een aantal hebben geen wit boordje aan de bovenkant.  Aan de linkerkant wordt de uitgever verticaal vermeld. ( (op de afbeelding hieronder horizontaal weergegeven). Onderaan wordt links de Nederlandse titel vermeld en rechts de Franse. Het lettertype waarmee Kortrijk en Courtrai worden gedrukt is kunstig.
 
 
 
 
 
 
In deze reeks heb ik 15 kaarten gevonden. Eén van de kaarten wijkt licht af van de andere. Op de kaart met het pensionaat van de zusters Paulinen wordt de titel alleen in het frans vermeld.Waarschijnlijk was er niet genoeg plaats door de lengte van de titel om die ook in het Nederlands op de kaart te laten meedrukken.
 
Maandag - marktdag
 
De foto's voor de kaarten zijn op een maandagvoormiddag genomen, marktdag in Kortrijk. Er is heel wat activiteit op de Grote Markt, zoals we kunnen zien op de kaarten van het Stadhuis en de Sint-Maartenskerk. Ook aan het station is er heel wat beweging. Op de kaart van de Grote Markt genomen vanop het verhoog aan de ingang van het stadhuis zien we de markt die nog in volle gang is. We zien ook de hand- en stootkarren waarmee de marktgoederen worden aangevoerd. Ook op de Vandaele plaats aan de zijkant van de Sint-Maartenskerk, staan er een aantal marktkraampjes opgesteld  De foto voor de verticale kaart van de markt wordt genomen van in de winkel van John Fossati, waarschijnlijk van op de eerste verdieping. De markt is ondertussen afgelopen en alle marktkramen zijn zo goed als volledig afgebroken of al verdwenen. An de schaduwen kunnen we vaststellen dat het een zonnige dag is. De fotograaf zoekt gedurende de dag nog wat andere locaties op, waar hij een geslaagde foto kan nemen.
 
Weer kunnen we ons afvragen of  misschien John Fossati of iemand anders van de familie de foto's nam. Er is duidelijk op voorhand nagedacht over de reeks en er wordt besloten de foto's te nemen op een zonnige maandag, wanneer er veel volk naar het centrum van Kortrijk komt. Wordt er op voorhand al een soort van draaiboek gemaakt, waar de foto's moeten genomen worden? Misschien worden er nog heel wat meer genomen die dag, waaruit later de vijftien beste worden gekozen. Indien de foto's gemaakt worden door een Kortrijkse fotograaf dan werkt John Fossati in ieder geval nauw met hem samen en laat hem duidelijk weten wat hij op zijn kaarten wil laten zien.
 
Hierondet de lijst van de 15 kaarten in alfabetische volgorde
 
- Begijnhof - Béguinage
- Broel - Broel
- Dehaerne - De Haerne
- Groeninghe Laan - Boulevard de Groeninghe
- Markt - Grand' Place (horizontale kaart)
- Markt - Grand' Place (verticale kaart)
- Noord Laan - Boulevard du Nord
- Rijsselstraat - Rue de Lille
- Sint-Maertens - Saint-Martin
- Stadhuis - Hôtel de Ville
- Statie - Station
- Van Daele Plaats - Place Van Daele
- Vandenpeereboom Laan - Boulevard Vandenpeereboom
- Zicht op de Leie - Vue sur la Lus
 
- Pensionnat des Soeurs Paulines
 
Klik op de kaarten om ze in groter formaat te bekijken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten