zaterdag 17 juni 2017

Fossati-Mussely - Kaarten 3

In 1901 geeft John Fossati ook een reeks uit van 10 kaarten, waarop alleen zijn eigen naam vermeld is. Ze worden kort voor de reeks van 20 kaarten (terug te vinden hier Kaarten Fossati reeks 1) uitgegeven.
 
Er zitten een paar mooie en interessante kaarten tussen. Zo is Fossati de enige die in die periode een kaart uitgeeft van de Pottelberg, voorbij het klooster van de Picpussen. We kunnen ons hier weer afvragen of John Fossati of zijn zonen zelf foto's namen of welke (Kortrijke) fotograaf ze voor hem nam.
 
De titel van de kaart en de naam Fossati worden in het rood gedrukt. 9 kaarten vermelden na de naam J.Fossati nog eens Courtrai, de andere (Panorama de la Grand' Place) alleen zijn naam. in tegenstelling tot de reeksen in Kaarten 1 en 2, wordt deze reeks ook in kleur uitgegeven.
 
 
 
 
Hieronder de alfabetische lijst van de 10 kaarten:
 
- Boulevard de Groeninghe
- Boulevard du Midi prolongé (1)
- Boulevard du Midi prolongé (2)
- Couvent des Pères Picpus
- La Lys-Nouveau Pont
- Le Pottelberg
- Panorama de la Grand' Place
- Panorama et Eglise Notre-Dame
- Panorama vers le Faubourg de Tournai
- Vue du Canal
 
Nog wat informatie over enkele kaarten:
 
-De 2 foto's voor de 2 kaarten van de Midi Prolongé zijn genomen aan het begin van de straat (kruispunt met de Aalbeeksesteenweg) en het einde van de nieuwe straat (waar de Jean de Bethunelaan, nu Burgemeester Felix de Bethunelaan in dezelfde periode werd aangelegd). De straat kreeg kort daarna zijn nieuwe naam: Minister Vanden Peereboomlaan.
 
-De foto van de Pottelberg werd genomen ter hoogte van de toenmalige dakpannenfabriek 'Tuileries du Pottelberg'. (In 1910 werd een nieuwe fabriek gebouwd in de Engelse Wandeling) Rechts op de kaart zien we een herberg met stalling voor paarden. Daar bevindt zich nu café t' Rietje.
 
-Le Nouveau Pont: zicht van de nieuwe Groeningebrug die in 1895 werd ingehuldigd.
 
-Vue du Canal: links over de Groeningebrug richting Miniter Liebaertlaan waar het kanaal Kortrijk Bossuit uitmondt in de Leie.
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Enkele kaarten in kleur:
 
 
 
 
 
 
De Pottelberg rond de eeuwwisseling en in 2013 - de herberg rechts op de kaart is nu Café 't Rietje
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten